Banánový chlebíček
"BANANA BREAD"
Čím jiným začít, než klasikou - Banánovým chlebíčkem. Každý ho už jistě někdy ochutnal, nebo dokonce pekl doma.
Původem je z USA a existuje na něj nespočet variant - s různou obměnou oříšků, s kokosem, kousky čokolády, karamelem, ovocem, z celozrnné mouky dokonce i bez mouky.
Banán jako součást pečiva? V dnešní době je to už zcela normální. Tomu se asi už nikdo nediví, Na internetu naleznete recepty z různé zeleniny - nasladko. Nic neobvyklého není mrkvový dort, batátový dort, dort z červené řepy, či cuketová buchta. U mě se můžete v brzké době těšit třeba na avokádový chlebíček, a musím říci, že je to ten nejlepší, jaký jsem kdy jedla :-)
A teď už jdeme na to :-) Co budete potřebovat? U banánového chlebíčku je super, že spotřebujete ty hnědé zralé banány, které se vám válí doma :-)
POTŘEBY NA PEČENÍ: forma a biskupský chlebíček, pečící papír
SUROVINY
- 4 zralé banány + 1 na zdobení
- 3 vejce
- 250g hladké mouky
- 200g cukr (krupice)
- 200g rozpuštěného másla
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička muškátového oříšku
- špetka soli
POSTUP
1. Nejdříve si připravíme formu na pečení. Já protože jsem doma neměla formu,použila jsem klasickou kulatou o průměru 26 cm. Ničemu to nevadí, jen už nebude výsledek vypadat přesně jak by měl. Do formy si dáme pečící papír. Pokud máte hranatou formu a nejde vám tam papír naštelovat, poradím vám jednoduchý fígl - připravený utržený papír zmuchlejte a znovu narovnejte. Opakujte 2-3x, papír tím změkne a půjde vám lépe do formy rozprostřít.
2. Rozpálíme si troubu na 170-180°C.
3.Do jedné mísy si dáme 4 zralé banány, které vidličkou co nejvíce rozmačkáme. Přidáme vajíčka a společně zamícháme, uděláme takovou kašičku.
Rozpustíme si máslo a 1 lžící vymastíme připravenou formu.
Do druhé mísy si připravíme všechny suché suroviny- mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a muškátový oříšek.
4.Ručním robotem pomalu začneme do banánové kaše zamíchávat sypké suroviny na střídačku s máslem.
5. Hotové těsto nalijeme do formy, Pečeme přibližně 45 minut, Zda je chlebíček hotový zkusíme dřevěnou špejlí, těsto se na ní nesmí lepit. Když ji vytáhnete, musí být čistá a suchá.