Dýňové bochánky - Pumpkin Buns

Jsem ostuda, slíbila jsem vám recept ve čtvrtek večer a je pondělí . Bylo toho nějak hodně a při pohledu na monitor mě rozbolela hlava. Věřím ale, že vám to vynahradí tento super recept na dýňové bochánky.
Nejradši si chodím pro inspiraci na Pinterest. Hledám recepty ze zahraničí, a by to tady nebylo moc okoukané. Ale viděla jsem, že už i tady některé holčiny foodblogerky tyto bochánky pekly. Takže někdo z vás je už nejspíše zná. Také si ráda projíždím stará vydání všech kuchtících časopisů, to je moje úchylka :-D Každý měsíc netrpělivě vyhlížím, kdy už konečně vyjdou. Jelikož je jsou 3-4 časopisy každý měsíc, mám jich doma pěknou hromadu. No a občas se tam najde nějaký moc pěkný recept, který stojí za to ho vyzkoušet a předat ho vám. Tak jdeme na to?
SUROVINY
- 350g hladké mouky
- 150g dýňového pyré
- 130ml vlažného mléka
- 1 balení sušeného droždí nebo 1/2 klasického droždí
- 2 vejce - 1 do těsta a 1 na potření
- 50 g rozpuštěného a zchladlého másla
- 35g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- na ozdobu - celý hřebíček
POSTUP
- Ze všeho nejdříve si připravíme pyré z dýně. Já používám dýni Hokkaido, má univerzální použití a hlavně se nemusí loupat. Takže dýni si pořádně omyjeme od hlíny a nečistot. Rozkrojíme na půlky. vnitřek si vydlabeme pomocí lžíce. Opatrně krájejte. Slupka je silná. Potom dýni nakrájíme na menší kostky, zalijeme vodou a dáme vařit do měkka. Když je dýně vařená, scedíme z ní vodu a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme, na jemné pyré. Necháme vychladnout.
- Do většího hrníčku si připravíme kvásek- dáme ohřát mléko s cukrem, nesmí být moc teplé, jen vlažné. Po ohřátí do mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
- Mezitím si do velké mísy připravíme mouku, vanilkový cukr, koření, vejce a rozpuštěné máslo. Přidáme kvásek a vypracujeme ručně vařečkou nebo v robotu pevné těsto, které se nelepí na strany. Mísu s těstem zabalíme do fresh folie a necháme kynout přibližně 90-120 minut.
- Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopíme si ho na pomoučněnou pracovní plochu , trochu rukama zpracujeme a rozdělíme na stejně velké bochánky, pro přesnost si je můžeme zvážit. Velikostně tak 80g na 1 bochánek. Když máme těsto rozdělené, každý bochánek zvlášť zpracujeme, a teď máme 2 možnosti jak z nich uděláme "dýničky".
- 1.způsob - hotové bochánky dáme na plech a každý pomocí nůžek nastříhneme kolem dokola 7-8x na požadovaný tvar.
- 2. způsob je pomocí provázku. Postupně bochánek otáčíme a omotáváme provázkem kolem dokola.
- Když máme bochánky nastříhané nebo omotané, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a na každý píchneme hřebíček aby to vypadalo jako stonek :-)
- Pečeme v předehřáté troubě na 190°C a pečeme 15-20 minut - podle trouby dorůžova:-)
Při pečení nám nádherně provoní celý byt :-)




