Dýňový cheesecake

Krásné nedělní odpoledne !
Podzim už se docela nahlas hlásí o slovo. Dnes ráno mě nemile překvapil přízemní mrazík, kdy jsem musela škrabat sklo u auta než jsem jela do práce. Sice zimu nemám ráda, ale podzim přímo zbožňuju! Všude je spousta barev, listy stromů hrajou celou paletou odstínů a mě to nejvíc láká péct a zkoušet nové a nové věci. Hlavně právě ze sezónních surovin. Jak už jste třeba mohli vidět na instagramu, vrhla jsem se do pečení už minulý týden, ale prostě nějak nemám nikdy čas napsat ten recept sem na web...a přitop už mám tolik receptů odvařených (odpečených) a hlavně nafocených, Jen to sepsat a publikovat.....
Doufám, že se vám tento recept bud líbít, já z něj byla nadšená a všem moc chutnal! Odzkoušeno na rodině a přátelích :-D
Suroviny:
- 1 ks dýně hokkaido -potřebujeme 300-350g dýňového pyré
- 200g másla
- 300g máslových sušenek
- 500g tvarohu
- 250g mascarpone
- 1 malý bílý jogurt- řeckého typu
- 200g cukru moučka
- 3 vejce + 1 žloutek
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého zázvoru- může být i čerstvý strouhaný
- špetka kardamomu
- NA OZDOBU
- 100g hořké čokolády
- mleté ořechy -nebo cokoliv co vás napadne , já ještě na servírování použila malinovou omáčku
- pečící papír, alobal, forma na dort, pekáč nebo plech s vyšším okrajem do kterého e vejde forma
POSTUP
Ze všeho nejdříve si musíte připravit pyré z dýně. Je to úplně jednoduché. Pokud máte Hokkaido, je výhoda v tom, že jí nemusíte loupat. Stačí jen pořádně umýt, rozkrojíme na čtvrtky, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky. Vložíme do kastrůlku, zalijeme vodou a dáme vařit. Když je dýně měkká, sundáme ze sporáku, slijeme vodu a pořádně tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka.
Teď si připravíme formu, o průměru cca 24-26cm. Na dno formy si dávám pečící papír, můžete klidně i na stěny formy. A teď důležitá část- formu musíme obalit alobalem. Já si vždy utrhnu kousek alobalu, položím na něj formu a alobal zahnu až přes horní okraj. Vždy ho ale namačkám za okraj formy, aby nevadil dortu a nesahal až do "těsta". Buďte opatrní, aby se kousek alobalu neutrhl a nedostal se do dortu. Takto obalíme celou formu. Asi se ptáte proč? Protože budeme cheesecake péci ve vodní lázni, tak aby voda moc nepronikla až k dortu. Ve vodě pečeme proto, aby dort nepraskl uprostřed :-)

Další si připravíme korpus - rozpustíme si máslo a necháme vychladnout. Sušenky rozdrtíme na co nejmenší drť. Smícháme s chladným máslem, dobře promícháme, aby sušenky nasákly a vše nasypeme do formy, rozvrstvíme po celé ploše , uděláme si z ruky pěst a sušenky udusáme, hlavně v okrajích. Pokud někdo chce mít korpus trošku jiný, můžete přidat 2 lžíce kakaa, nebo nějaké koření.
Rozehřejte si troubu na 150°C, pokud máte horkovzduch.
Do větší mísy dáme tvarohy, mascarpone, cukr, koření, jogurt a ručním šlehaček zamícháme aby se vše spojilo. Nakonec vejce - dáváme jedno po druhém , vždy po každém vejci ručně (nejlépe stěrkou) zamícháme, jako poslední žloutek. Celý obsah pomocí stěrky přendáme na korpus ve formě. S celou formou ( i s obsahem) 2x bouchneme o stůl, aby se z dortu dostaly pryč bublinky. A teď důležitá část- dort vložíme do pekáče nebo plechu, a záleží jak vysoký má okraj. Pokud stejně vysoký jako forma dortu, nalijeme do pekáče vodu do půlky formy. Pokud nižší pekáč, tak alespoň 2cm aby byly potopené. A vložíme do trouby.
Pečeme přibližně 45-60 minut, záleží na troubě. Dort by se neměl "třást! když lžící poklepete na formu. A neměl by být ani moc tmavý. Během pečení kontrolujeme vodu, aby se nevypařila všechna, kdyžtak dolejeme. Při vyndavání buďte maximálně opatrní, pekáč je horký a voda v něm vařící!! Ať se nepolejete a neopaříte. Necháme dort zcela vychladnout, sundáme alobal, znovu opatrně, bude v něm určitě nějaká voda. A i s formou dáme na minimálně 2 hodiny do lednice, aby ztuhl, ideálně přes noc.

Na čokoládovou polevu si dáme čokoládu do plechové misky, kterou dáme do pánve s vyšším okrajem a do pánve vodu. Čokoláda se musí jen rozpustit ve vodní lázni, jinak se spálí. Pokud je moc hustá, přidejte kousek másla. Dort vyndáme z lednice, opatrně oddělíme formu a pečící papír a dáme si dortík na nějaký hezký tác, či podložku. Čokoládu na dort opatrně nalijeme a stěrkou či dlouhým nožem hezky rozprostřeme po celé ploše, klidně nechte na okrajích stékat dolů. A už stačí jen ozdobit, fantazii se meze nekladou. Já použila jen domácí namleté vlašské ořechy, Ale určitě budou skvělé celé ořechy - para, kešu, vlašské, nebo kokos, sušené ovoce, dýňová semínka a jiné. Já na servírování udělala jen malinovou omáčku - svařila jsem maliny s cukrem a kapkou vody. A rozmixovala. Nic víc :-)
Věřím, že vám bude cheesecake chutnat, protože je to velmi zajímavá chuť - dýně a spousta koření- PROSTĚ PODZIM , to k němu patří :-)

