Palmier

Francie- Země bohatá na historii, kulturu, víno a hlavně kuchyni. Francouzská kuchyně patří mezi nejoceňovanější kuchyně světa. Francie je kolébkou tzv. haute cuisine (vysoké kuchyně). Mezi nejznámější francouzské lahůdky patří samozřejmě Foie Gras , lanýže , francouzské sýry a určitě i dezerty jako jsou nejvyhlášenější makronky, croissant, créme brulée a mnoho dalšího. My se ale dnes podíváme na méně známou ale stejně tak dobrou "drobnost" ke kávě a tou je PALMIER.

PALMIER
V překladu palma, palmový list, sloní ucho či prasečí ucho.
Palmier se dělá z listového těsta. Pokud jste četli post na instagramu, tak tam jsem o tom něco málo psala. Listové těsto si můžete připravit doma sami, zabere vám to ale o dost víc práce a času. Já Palmier dělám vždy když má přijít nějaká nečekaná návštěva, v zásobě mám listové těsto vždy v lednici, jen vyndám, zpracuji a upeču. A pohoštění je hned hotové. Je to taková varianta, pokud si na domácí listové těsto netroufáte. Přípravu domácího listového těsta si někdy ukážeme v jiném článku.
Určitě si kupte kvalitní listové těsto například v pekárně, pokud prodávají. Když už si budete kupovat v supermarketu, určitě sáhněte po chlazeném listovém těstě, ne mraženém.
Co budeme potřebovat?
- listové těsto chlazené
- hrubý cukr krystal (Tesco)
- můžeme použít i skořicový cukr vanilkový...
- pečící papír
- ostrý nůž
- váleček
To je z potřebných věcí asi vše.
Postup
Předehřejeme si troubu na 190°C. Na připravený plech si dáme pečící papír. Na pracovní plochu si dáme prkénko nebo silikonový vál a na něj vyndáme těsto. Záleží jak velké těsto máte, já měla obdélníkový tvar. Těsto jsem tedy přepůlila na 2 stejné části. Posypeme si jednotlivé části hrubým cukrem a válečkem jemně zaválíme do těsta. Někdo těsto maže rozpuštěným máslem, sype oříšky, kořením...Výběr je jen na vás. Já mám nejraději úplně základní jen s cukrem.
Jednotlivé časti si složíme do tvaru srdíčka a krájíme na zhruba 0,5cm plátky. Tvar je také na vás, když se podíváte na internet, najdete mnoho tvarů. :-)


Nakrájené tvary naskládáme na plech a posypeme ještě cukrem. Můžeme klidně skořicový, vanilkový, nebo nějaké koření, oříšky...

Toto je úplně základní recept, samozřejmě že od pravých mistrů pekařů a cukrářů bude vypadat a chutnat jinak :-) Ale já se do nich zamilovala a dělám je každý týden :-)

