Pho Bo

22.09.2020

Phở Bo-  v překladu hovězí nudlová polévka, je fenomén poslední doby. Získává na popularitě rychlostí blesku. Patří do vietnamské kuchyně, původně z provincie Nam Dinh. Nejčastěji si ho v Asii můžete dát k snídani, kde tím startují nový den. 

Nejčastěji se setkáme s hovězí verzí (Bo), ale hodně se prosazuje i kuřecí verze (Ga) a a pomálu i například rybí, s krevetami či vegetariánská verze s tofu a houbami.  Já jsem si pro vás připravila kuřecí verzi, kterou dělám doma nejčastěji. Když vařím Pho, tak jedině podle mé oblíbené Kamu, alias Chef Kamu -Kamči Rundusové. Mám od ní všechny její Barevné  kuchařky, které jsou  hrozně nabombený, plný barev, chutí a hlavně jejich zkušeností z cest. Knížky doslova miluju, opečovávám je a hýčkám :-) Už se těším na tu její další. 

Ale teď už k receptu. Když jsem poprvé slyšela, že vývar se táhne přes noc klidně i 16 hodin, zděsila jsem se a musím říci, že mě to i odradilo. Proto jsem to tak dlouho odkládala. Ale když se mi dostala do rukou  Nejbarevnější kuchařka, můj první recept který jsem hledala, byl právě ten na Pho. A u Kamu jsem zjistila, že ono to zase tak těžké není. :-) A dala jsem se do práce. 


Suroviny na vývar :

  • 1 celé kuře 
  • 1 cibule
  • 1 lžíce soli 
  • 1 lžíce palmového cukru ( může být třtinový)

Koření:

  • cca 6cm čerstvého zázvoru -nakrájený na plátky po 1cm
  • 3 badyány 
  • 2-3 celé skořice
  • 2 až 3 celé kardamomy - já nedávám, u nás se bohužel nedá sehnat 
  • 2 hřebíčky 
  • 1 lžička koriandrových semínek 
  • 1 střední cibule 

Ostatní ingredience:

  • 1 balení rýžových nudlí (placaté)
  • 1 červená cibule
  • jarní cibulka
  • mungo výhonky 
  • limetka
  • chili
  • koriandr 
  • k dochucení rybí omáčka, citron, nakládaný česnek 



POSTUP

Nejdříve si začneme připravovat vývar, vezmeme velký hrnec, do kterého vložíme kuře a naplníme vodou, aby bylo celé ponořené. Přivedeme k varu a a vaříme přibližně 8 minut. Pokud se na povrchu hromadí nečistoty, vodu slijeme, a celý proces opakujeme klidně ještě 2x-3x. 

Když je vývar čirý, naposledy slijeme nečistoty, napustíme čistou vodu na kuře (asi 5 litrů) a přidáme cukr, sůl i cibuli a přivedeme k varu. Vaříme mírně, bez poklice. Během vaření sbíráme na povrchu pěnu a nečistoty, aby byl vývar hezky čirý a ne zakalený. Záleží na vás, jak dlouho vývar budete "táhnout". 

¨Mezitím si připravíme koření. Na rozpálenou pánev bez oleje ( i  jiných tuků) dáme zázvor nakrájený na plátky, cibuli rozkrojíme na čtvrtiny a ostatní koření a necháme opékat do ztmavnutí - spálení.  Já osobně mám tuto část nejraději, protože koření vám nádherně provoní celý byt.  Z cibule oškrábeme spálenou část a vše přidáme k vařícímu se vývaru. Koření vkládáme do polévky přibližně 3 hodiny před koncem vaření . Cibuli vyndáme dříve, než se vývar dokončuje, aby se nezakalil. Vývar scedíme a  ještě ochutnáme a dochutíme podle chuti - sůl, pepř, cukr... 

Uvaříme si rýžové nudle podle návodu na obalu. 

Kuřecí maso obereme od kosti a natrháme na malé kousky. Na servírování si  připravíme  nakrájenou jarní cibulku, koriandr, chili, mungo výhonky apod. 

Servírování je úplně jednoduché - do hluboké vetší misky dáme do poloviny uvařené nudle, na ně položíme maso, cibulku, koriandr, červenou cibuli, chili  a výhonky. A nakonec zalijeme vývarem. Ještě můžeme dochutit limetkovou šťávou. 

Dobrou chuť :-) 











© 2020 Krása a životní styl podle Hanky. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky